e-Güvenlik Politikamız

02.12.2020 330

02-12-2020

 KÜTAHYA SİMAV DÖRT EYLÜL ORTAOKULU 

 e-GÜVENLİK POLİTİKASI ve AMAÇLARI

 

·        Kütahya Simav Dört Eylül Ortaokulu; e-Güvenlik kapsamına giren bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları gibi teknolojiyi kullanırken, dijital dünyadaki çocukların ve yetişkinlerin korunması için vazgeçilmez bir unsur olduğuna inanmaktadır. Ve bu doğrultuda gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Sanal platformların ve bilgi iletişim teknolojilerinin günlük yaşamın önemli bir parçası olduğuna inanmakta olup çocukların sanal ortamda karşılaştıkları riskleri yönetmeleri ve bunlara tepki vermek ve stratejiler geliştirmenin yollarını öğrenmeleri için destekleyici çalışmalar yapmaktadır. Eğitim standartlarını yükseltmek, başarıyı teşvik etmek, personelin mesleki çalışmalarını desteklemek ve yönetim işlevlerini geliştirmek için toplumun kaliteli İnternet erişimi sunma yükümlülüğüne sahiptir. Tüm çocuklarımızın ve personellerimizin sanal ortamlarda potansiyel zararlardan korunmasını sağlamakla sorumludur.

 

·        M.E.B Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün "Okullarda Güvenlik Önlemleri Alınması" konulu genelge doğrultusunda Kütahya Simav Dört Eylül Ortaokulu olarak; okulda can güvenliği,internet güvenliği, kişisel güvenlik, akran zorbalığı, siber zorbalık çocuk hakları ve korunması temaları baz alınarak okul politikası belirlenerek gerekli tüm e-güvenlik tedbirleri alındı.

  

·        E-GÜVENLİK POLİTİKASININ AMACI;

·        Okulumuzda güvenli bir ortam olduğundan emin olmak için, toplumun tüm üyelerinden beklenen ana ilkeleri, güvenli ve sorumlu kullanım teknolojisi ile ilgili olarak tanımlamak.

·        Tüm üyelerini çevrimiçi olarak korumak ve güvenliğini sağlamak.

·        Teknolojinin potansiyel riskleri ve yararları konusunda topluluğunun tüm üyelerinde farkındalık yaratmak.

·        Tüm personelin güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak, olumlu davranışları online olarak modellemek ve teknolojiyi kullanırken kendi standartlarını ve uygulamalarını yönetme gereksiniminin farkında olmak.

·        Okuldaki tüm üyeler tarafından bilinen çevrimiçi güvenlik endişelerine yanıt verirken açıkça kullanılacak prosedürleri tanımlamak.

·        Bu politika, yönetim organı, öğretmenler, destek personeli, harici yükleniciler, ziyaretçiler, gönüllüler ve okul adına hizmet veren veya bunları yerine getiren diğer kişiler (toplu olarak bu politikada ´personel´ olarak anılacaktır) dahil olmak üzere tüm personel için geçerlidir ) yanı sıra çocuklar ve ebeveynler.

·        Bu politika, internet erişimi ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için geçerlidir; çocuklar, personel ya da diğer kişilere, çalıştıkları dizüstü bilgisayarlar, tabletler veya mobil cihazlar gibi uzaktan kullanım için okul tarafından verilen cihazlar için de geçerlidir

 

·        OKUL BİNASI, BAHÇESİ VE SINIFLARDA UYGULANACAK TEDBİRLER

 

·        Öğrenci servis araçlarının okul bahçeleri dışında, güvenli ve uygun yerlerde öğrenci indirme ve bindirme yapmaları sağlanır ve öğrenci iniş ve binişleri nöbetçi öğretmen tarafından yoklama alınarak yapılır.

·        Okulumuzda görev yapan tüm personelin (servis şoförü, İşkur Elemanı) her türlü güvenlik soruşturması yapılır.

·        Okul içi ve okul dışı her yeri görebilen gece görüş özelliğine de sahip kamera sistemi okulumuzda mevcuttur ve aktif kullanılır.

·        Okul bahçesinin güvenliğini sağlayabilmek için okulumuzda ihata duvarımız mevcuttur, hafta içi okul bahçesinde nöbetçi öğretmenler ile idare gerekli tedbirleri almaktadır. Okul giriş ve çıkışları tek kapıdan yapılır.

·        Okul bahçesine öğrenci güvenliği açısından, araç giriş çıkışları yasaklanır.

·        Okulumuzda şiddet, akran zorbalığı, saldırganlık gibi risk faktörlerinin en aza indirilmesi için gerekli tedbirler alınır. Okul güvenlik yaklaşımı kapsamında koruyucu ve önleyici çalışmalar yürütülür, konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla sürekli işbirliği sağlanır.

 

·       İNTERNET GÜVENLİĞİ (eGÜVENLİK---eSAFETY)

 

·        Bu kapsamda okulumuzda aşağıdaki e-güvenlik tedbirleri alınmaktadır:

·        Okul müdürü ve okul personeli internetin güvenli kullanımı konusunda gerekli hassasiyeti gösterir. Okul lideri ve personeli internet güvenliği için gerekli eğitimleri alır.

·        Okul personeli ve paydaşlar dijital gelişmelere ve yeni eğilimlere açıktır.

·        Okul personeli düzenli aralıklarla öğrencilere, ebeveynlere ve paydaşlara eğitimler verir.

·        Okul personelleri tarafından öğrencilere çevrimiçi teknolojilerin sağlıklı kullanımı konusunda farkındalıklarını teşvik edici çalışmalar yapılır.

·        Okuldaki internet sağlayıcısı (MEB) her türlü zararlı içeriklere ulaşımı engellemiştir. Bu sitelere erişim MEB internet filtreleme ağına takılır.

·        Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Okullarda Sosyal Medyanın Kullanılması konulu yazı gereği, öğrencilerin, ebeveynlerin, personelin fotoğraflarının çekilmesi ve yayınlanması güvenlik nedeniyle yasaklanmıştır.

·        Tarayıcıların gizlilik ve güvenlik ayarları yapılarak, virüs programı kullanılarak siber zorbalığın önüne geçilmesi sağlanır.

·        Mobil cihazların/cep telefonlarının eğitim amacı dışında kullanılmaması için gerekli önlemler alınır.

·        Okul personeli çevrimiçi ortamda kullandığı dil ve üslubuna dikkat eder.

·        İnternet güvenliği açısından personelin kullandığı şifreler düzenli aralıklarla değiştirilir.

·        Okul güvenlik koordinatörü olarak okul müdürü gerekli önlemleri alır.

·        Okul internet güvenliği politikamız kapsamında alınan tedbirlerin ihlal edilmesi durumunda her türlü hukuki işlem yapılır.

·        Web sitemizde okulumuzun adres, telefon, fax ve e posta adres bilgileri bulunmaktadır.

·        Sitemizde yayınlanan tüm içerikler okul müdürümüzün onayından geçtikten sonra bilgi işlem birimi tarafından siteye konulmaktadır.

·        Okulumuzun web sitesi bilgi işlem birimimizin sorumluluğunda olup güçlü güvenlik önlemleri alınmış durumdadır.

·        Öğrenci çalışmaları,velilerinin izinleriyle yayınlanmaktadır.

·        Paylaşılan tüm fotoğraf ve videolar okul politikasına uygun şekilde okul idaresinin izni ve onayı ile paylaşılmaktadır.

·        Öğrenci içerikli tüm paylaşımlarda velilerin izinleri alınmaktadır.

·        Veli izni yanında öğrencinin de izni olmadan fotoğrafı çekilip kullanılmamaktadır.

·        Öğrenciler tarafından hazırlanacak olan bir video henüz hazırlanmadan önce, bununla ilgili görev alan öğrenciler, öğretmenlerinden izin almalıdır.

·        Paylaşılan tüm öğrenci bazlı etkinliklerde, etkinlik öncesinde velilerin izinleri alınmalıdır.

·        Video konferans, resmi ve onaylanmış siteler aracılığıyla yapılacaktır.

·        Kullanıcılar, şahsi sosyal medya hesaplarında, okul öğrencileri ve çalışanlarının yer aldığı görselleri, okul yetkili mercileri tarafından onaylanmadan paylaşamazlar

·        Okul öğrenci ve çalışanlarını ilgilendiren/içinde bulunduran tüm içerik, ancak kontrol ve onay süreçlerinden geçtikten sonra, paylaşıma açık hale gelecektir.

·        İnternet; bilgiye ulaşmakta en önemli araçlardan biri haline gelmişken, bunu okuldaki müfredat ile ilişkilendirerek doğru bilgiye en güvenli şekilde öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi ulaştırabiliyoruz.

·        Tüm okulumuza ait bilişim cihazlarımızı kullanım politikamıza uygun şekilde, gerekli filtrelemeleri yaparak güvenli hale getirmiş durumdayız.

·        Tüm çalışanlarımız, velilerimiz ve öğrencilerimiz etkili ve verimli çevrimiçi materyallerin kullanımı konusunda bilgilendirilmiştir.

·        E-güvenlik ve siber zorbalık konuları belli derslerimizin yıllık planlarına dahil edilmiş olup, bu konularda yıl içinde öğrencilere bilgi aktarımı devam etmektedir.

·        Çevrimiçi materyaller öğretme ve öğrenmenin önemli bir parçası olup müfredat içinde aktif olarak kullanılmaktadır.

·        Her yıl Şubat ayında güvenli internet günü okulumuzda kutlanmaktadır.

·        Okul saatleri içinde öğrencilerimizin kişisel cep telefonu kullanımı yasaktır. Gündüz cep telefonlarını müdür yardımcısına teslim eden öğrenciler akşam çıkış saatinde telefonlarını geri teslim alırlar.

·        Her türlü kişisel cihazların sorumluluğu kişinin kendisine aittir.

·        Okulumuz bu tür cihazların kullanımından doğacak olumsuz sağlık ve yasal sorumlulukları kabul etmez.

·        Okulumuz kişisel cep telefonlarının ve bilişim cihazlarının kayıp, çalınma ve hasardan korunması için gerekli tüm önlemleri alır fakat sorumluluk kişiye aittir.

·        Okulumuz öğrencileri, velilerini aramaları gerektiği durumlarda okula ait olan telefonları bir okul idarecisi gözetiminde kullanabilirler.

·        Öğrencilerimiz eğitim amaçlı (web 2 araçlarının kullanımı vb) kişisel cihazlarını kullanmak için okul yönetiminden izin almalıdır.

·        Velilerimiz okul saatleri içerisinde öğrencileriyle görüşme yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler. Eğer zorunlu haller var ise okul yönetiminden izin alarak görüşme yapmaları sağlanmalıdır.

·        Öğrencilerimiz cep telefon numaralarını yalnızca güvenilir kişilerle paylaşmaları, tanımadıkları güvenilir bulmadıkları kişilerle cep telefonu gibi kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiği konusunda bilinçlendirilmektedirler.

·        Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb) kişisel cep telefonlarını ders saatlerinde sessize alarak ya da kapatarak görevlerine devam etmelidir.

Güvenlik politikamızı indirmek için tıklayınız.

Milli Eğitim Bakanlığının 2017/12 sayı ve Okullarda Sosyal Medyanın Kullanılması konulu genelgesini indirmek için tıklayınız.