GELECEĞE KOŞMAK

17.02.2013 2172

"Alice Harikalar Diyarında" adlı masalın kahramanı Alice, Tavşan`ın arkasından koşar. Bir yola gelirler. Tavşan durur. Alice durur. Sonra Alice, Tavşan`a sorar: - Hangi yoldan gideyim? Tavşanın ağzından şu cümle dökülür: "Nereye gideceğini bilmiyorsan, hangi yoldan gideceğinin hiçbir önemi yoktur."   İşte, "gelecek hedefi" belirlemek dediğimiz şey de tam olarak budur.    Ve o hedefi ilerisi için koymadığınızda, yaşamınız boyunca yaptığınız pek çok şey boşa gidebilir.   Bütün çabalarımız, şu anki bütün çalışmalarımız o gelecekteki hedefimiz içindir.    Peki hedeflerimiz? Hedeflerimiz için kritere ne olmalıdır? Hedeflerimiz nasıl olmalıdır?   İşte bu sorunun cevabı:   Hedeflerimiz TOMBUL olmalıdır.   T atmin edici O rtak M antıklı B elirgin U laşılabilir L imit  

TATMİN EDİCİ : Konulan hedefe ulaştığınızda "Yaptığıma değdi." diyebilmelisiniz. Eğer koyduğunuz hedefe ulaştığınızda bu size tatmin sağlamıyorsa tüm çaba boşuna gitmiş demektir. Başkalarını tatmin eden hedefler, sizi mutlu etmeyebilir. Ulaştığınızda "Evet, isteğim buydu." diyebilmelisiniz.  

ORTAK: Kişisel hedefinizi belirlerken o hedefe doğru ortak hareket edeceğiniz insanların fikirlerini almıyor, onları hedefe ortak etmiyorsanız, başarısızlık kaçınılmazdır. Hedefiniz, "Eğitiminizi tamamladıktan sonra ailenizle birlikte Ankara`da iş kurmak" olsun. Eğitiminiz bittiğinde; "Hadi Ankara`da işimizi kurup oraya yerleşelim." dediğinizde, aileniz "Biz gelmiyoruz, sen git" diyebilir. Çünkü, bu onların fikri değil, sizin hedefiniz. O zaman, hedef koyarken ortak bir hedef olması önemli.  

MANTIKLI: Anadolu`da iyi bir söz vardır. "Attığın taş ürküttüğün kurbağaya değsin" derler. Bence mantıklı hedefi en iyi açıklayan söz budur. Hedefimize ulaşmak için vereceğimiz emek, o hedefe değer olmalıdır.  

BELİRGİN: Hayalinizin hedefe dönüşebilmesinde dördüncü kriter; hedefinizin net, iyi tanımlanmış olmasıdır. "Ben iyi bir iş sahibi olacağım." demek hedef değildir. "Ben bir finans şirketinde müdür olacağım." demek hayalinizi hedefleştirir.   ULAŞILABİLİR: Hedefiniz eğer ulaşılabilir değilse önünüzde bir hayal olarak kalır. Neye ulaşabileceğinizi en iyi siz bilirsiniz. Bunu başka bilen yoktur. O yüzden koyduğunuz hedefler sizin gerçekleştirmeye gücünüzün yetebileceği hedefler olmalıdır.  

LİMİTLERİ KONULMUŞ: Genellikle üç alanda -zaman,yer ve sayı olarak- sınırların belirlenmiş olması önemlidir. Koyduğunuz hedefte bir zaman sınırı yoksa orada bir hedeften bahsedemezsiniz. Bir şeyi iki yıl sonra gerçekleştirmeniz ile yirmi yıl sonra gerçekleştirmeniz arasında fark vardır. Bu sınırları koymamışsanız, hedefiniz hedef olmaktan uzaklaşmaya ve hayal olmaya başlar.    Unutmayalım ki; tüm kararlılığımızla, bütün güçlüklere göğüs gerebileceğimize inanır ve bunun için koşarsak, ödülümüz hayal edebileceğimizin çok ötesinde olacaktır.